svijet računala1

nedjelja, 06.01.2008.

Registracija i verifikacija Pay Pal računa.



Otkako je servis PayPal postao dostupan u Hrvatskoj mnogi su se krenuli registrirati, no javili su se problemi i nedoumice. Ovdje smo naveli s čime ćete se sve susresti pri registraciji i kako riješiti naoko zamršene situacije
Najpoznatiji servis za online plaćanje je od kraja prošle godine postao dostupan i u Hrvatskoj. Njegova funkcionalnost nije potpuna, hrvatski građani mogu preko PayPala kupovati, ali ne mogu primati novac. Planirate li prodavati stvari na eBayu, to se može pokazati problematično, jer je to preferirani sustav za razmjenu novca na tom najvećem aukcijskom web odredištu. Popularnost na tom servisu PayPal duguje svom vlasniku, eBayu. Želite li samo kupovati sigurno, PayPal je vjerojatno najbolji izbor zbog njegove popularnosti. Točnije, vrlo velik broj online trgovina podržava plaćanje putem PayPal servisa.

Sam postupak registracije računa na PayPalu nema potrebe da posebno pojašnjavamo, jer je vrlo jednostavan, no svakako bismo preporučili malo detaljnije čitanje uputa radi boljeg upoznavanja sa samim servisom. Moramo naglasiti da se u potpunosti pridržavate PayPalovih sigurnosnih savjeta jer vaša e-mail adresa u kombinaciji s lozinkom omogućuje kupnju preko vašeg računa, dakle, svatko tko se dokopa vaše lozinke moći će trošiti novac s vašeg računa.

Nakon kreiranja računa valja mu pridodati sredstvo plaćanja jer je bez toga potpuno beskoristan. PayPal podržava kreditne i debitne kartice. Registracija kreditne kartice se uglavnom pokazala bezbolnom i brzom te korisnici nisu imali nikakvih dodatnih provjera. Nakon registracije kreditne kartice PayPal će upozoriti korisnika da je njegov račun ograničen u transferima na sumu do 100 dolara ili eura.

Za Hrvatsku to znači da se ne može kupiti stvar vrednija od te svote. Tog ograničenja se lako riješiti, na korisničkom računu valja izabrati nadogradnju koja podrazumijeva skidanje 1,95 američkih dolara s vašeg računa. PayPal će skinuti taj novac i poslati vašoj banci u opisu plaćanja četveroznamenkasti broj nazvan Expanded Use Number. Opis plaćanja s tim brojem će biti zabilježen na ispisu vaših novčanih transfera koji dobivate mjesečno poštom. Ne morate čekati toliko dugo, ako imate uvid u svoje transfere putem interneta kroz nekoliko dana možete očitati EUN i time maknuti ograničenje sa svog PayPal računa. Treba spomenuti da tu uslugu niste platili 1,95 dolara i da će vam PayPal vratiti taj novac pri vašoj prvoj kupnji, bit će vam zaračunat popust u istom iznosu.


Lokacija CVV broja na kreditnoj ili debitnoj kartici

Situacija se ponešto mijenja kada pokušavate registrirati debitnu karticu na PayPal servisu. Debitnu karticu daleko je lakše dobiti nego kreditnu, što će uvjetovati njeno češće korištenje od strane mlađih korisnika, ali će isto tako povući za sobom i dodatne provjere od strane PayPal servisa. Nažalost, s PayPalom ne rade sve debitne kartice. Da bi se uopće moglo registrirati debitnu karticu na tom servisu, potrebno je da kartica posjeduje CVV kod. CVV kod je Card Verification Value ili mali broj otisnut na poleđini debitne kartice u prostoru za potpis.

U Hrvatskoj mali broj debitnih kartica ima taj broj, konkretno, posjeduju ga devizne debitne VISA kartice Privredne banke i debitne kartice Erste banke. Za Erste banku nismo bili u mogućnosti provjeriti (neki čitatelji javljaju da registracije Erste kunske debitne kartice prolazi na PayPalu), ali PayPal sigurno funkcionira s debitnom VISA karticom koja se izdaje uz devizni račun u Privrednoj banci. Nemojte se zbuniti, ako taj broj neki službenik nazove CVV2 brojem, to je njegovo službeno ime kod VISA kartica, kao što ga American Express naziva CID, a Mastercard CVC2. Radi se o istoj stvari, koju svaka kreditna kartica mora imati.

Nakon registracije devizne debitne kartice naoko će vaš PayPal račun izgledati normalno i u funkciji, no prilikom prve transakcije velika je vjerojatnost da ćete dobiti dodatnu sigurnosnu provjeru, što će zamrznuti vašu transakciju. Zbog toga bi bilo preporučljivo da za prvu transakciju ne odaberete plaćanje koje je hitno (poput aukcije na eBayu). Neki korisnici s registriranim debitnim karticama nisu iskusili ovu provjeru, ali velika većina jest. Dobijete li sigurnosnu provjeru PayPal će vam pojasniti da zahtijeva od vas dodatnu provjeru bankovnog računa i adrese. Unutar te provjere bit ćete primorani obaviti korak pribavljanja Expanded Use Number koda. Postupak je isti kao što smo ga opisali kod korisnika koji su registrirali kreditne kartice. S time da će vam u slučaju debitne kartice vaših 1,95 dolara biti vraćeno nakon tjedan dana na račun jer ih PayPal neće uzeti, već samo rezervirati za uzimanje i onda nakon vašeg upisivanja EUN broja u PayPalov formular poništiti rezervaciju.

Drugi korak je dokazivanje vaše adrese, PayPal predlaže slanje mjesečnog izvještaja za vaš račun koji je registriran preko debitne kartice na PayPalu. Račun mora biti novijeg datuma i s jasno vidljivom vašom adresom i imenom. Kako takvi računi dolaze krajem mjeseca, a mnogi ih ni ne dobivaju u pisanom obliku, PayPal neće prihvatiti ispis ekrana iz online bankarske usluge, pa se u zamjenu predlaže slanje nekog računa za komunalije. Opet jasno mora biti istaknuti ime osobe koja je vlasnik PayPal računa, kao i njegova adresa (ista ona koja je upisana prilikom registracije PayPal računa).

Oprez, u račune koje PayPal priznaje ne ubraja se račun za mobilni telefon. Ukoliko ništa u vašem domaćinstvu nije na vaše ime (ne vrijedi ime oca, majke, bake, sestre, brata), predlažemo prilaganje uplate za životno osiguranje, stambenu štednju ili sken dokumenta koji posjeduje vaše ime, sliku i adresu. To bi u Hrvatskoj bila vozačka dozvola koja to jedina posjeduje na istoj stranici. Neki od ovdje spomenutih dokaza adrese morat ćete poslati faksom na broj koji će vam PayPal dati. Nije nužno da faks bude poslan s vaše adrese, možete to učiniti s posla, od prijatelja ili iz pošte.

PayPal će prvo poslati e-mail poruku o primitku vašeg faksa (ukoliko ga je doista primio, ako ne dobivate poruku pokušajte ponovo poslati faks). Nakon toga će si uzeti nekoliko radnih dana (obično dva) da izvrši provjeru. Rezultat će biti dojavljen e-mailom, a zamrznuta transakcija (ako se dogodila) bit će dovršena. Nakon završetka provjere vaš PayPal račun će biti potpuno funkcionalan. Imajte na umu da ne možete spremati novac na PayPal račun, već da će svaka transakcija biti skidana s vaše kartice tj. s vašeg računa, jer se radi o debitnim karticama. Dakle, budite sigurni da imate dosta novaca na računu za transakciju.

www.paypal.com

06.01.2008. u 13:50 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne? web counter
web counter

Opis bloga

Upute i pomoć za korištenje računala i interneta

Linkovi

Tportal.hrthumbup


Što je brzo? a što puno formatiranje diska?

Kako vratiti izgubljene datoteke?

Kako particionirati hard disk?

Registracija i verifikacija pay pal računa.

Instalacija viste uz postojeći Windows XP

Što je to safe mode?

Overlocking računala.

Kako spojiti laptop i pc računalo.

Informatički riječnik.

Video upute za Instalaciju Windows XP