svijet računala1

srijeda, 09.01.2008.

Što je to 'safe mode'?


Safe mode služi za otkrivanje i otklanjanje problema kad se operativni sustav ne može normalno učitati ili kada se nešto ne može popraviti u normalno pokrenutim Windowsima. Svi noviji Microsoftovi Windows operativni sustavi imaju safe mode.

Uzroci problema zbog kojih je Windowse potrebno pokrenuti u safe modeu ima mnogo, a neki od njih su: neispravni driveri, nasilno prekinuta instalacija programa, .DLL datoteka koja Windowse sprečava u normalnom radu... Nekada, zbog problema ove vrste, Windowse nije moguće pokrenuti 'normalno' već samo u safe modeu.

Windowsi pokrenuti u safe modeu koriste samo osnovne dijelove operativnog sustava neophodne za njegovo funkcioniranje. U ovom načinu rada učitavaju se generički driveri za neke hardverske komponente, tako da će npr. razlučivost ekrana biti 640x480 točaka i neće raditi zvuk. Ovo je normalno za safe mode i ne treba vas zabrinjavati. Sljedećim 'normalnim' pokretanjem operativnog sustava Windowsi će driver za zvučnu i pravi driver za grafičku karticu i stara razlučivost i zvuk će ponovo normalno raditi.

Kako se Windowsi pokreću u safe modeu?
Nakon što uključite računalo, pričekajte desetak sekundi da se odvrti POST (testiranje memorije, popis ugrađenih komponenti...). U trenutku kada se pojavi poruka 'Starting Windows,' pritisnite tipku F8 (budite spremni pritisnuti tipku odmah nakon što se pojavi poruka jer je vrijeme u kojem se Windowsi mogu 'skrenuti' u safe mode prilično kratko). Windowsi bi vam nakon toga trebali dati na izbor nekoliko načina pokretanja među kojima se nalazi i safe mode i safe mode s podrškom za mrežu (safe mode with networking). Ovo posljednje znači da će Windowsi, uz osnovne drivere potrebne za pokretanje, učitati i driver za mrežnu karticu, tako da ćete na računalu imati pristup mreži.

Iz Windowsa pokrenutim u safe modeu možete deinstalirati program ili driver nakon čije se instalacije pojavio problem ili, ako imate Windows ME ili XP, vratiti operativni sustav u prijašnje stanje pomoću system restorea.

09.01.2008. u 20:48 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne? web counter
web counter

Opis bloga

Upute i pomoć za korištenje računala i interneta

Linkovi

Tportal.hrthumbup


Što je brzo? a što puno formatiranje diska?

Kako vratiti izgubljene datoteke?

Kako particionirati hard disk?

Registracija i verifikacija pay pal računa.

Instalacija viste uz postojeći Windows XP

Što je to safe mode?

Overlocking računala.

Kako spojiti laptop i pc računalo.

Informatički riječnik.

Video upute za Instalaciju Windows XP