svijet računala1

nedjelja, 03.02.2008.

Kako spojiti laptop i PC računalo?

Kako najjednostavnije umrežiti stolno računalo i laptop. Za spajanje postoji nekoliko solucija, no mi ćemo objasniti kako dva računala spojiti pomoću mrežnih kartica Kako ih umrežiti?

Svi prijenosnici i većina modernih PC računala već imaju ugrađenu mrežnu karticu, no ako vaš PC nema mrežnu karticu, možete je kupiti i ugraditi za manje od 100 kuna. Osim mrežnih kartica, na računalima koja želite spojiti trebat će vam i ukriženi (crossover) mrežni kabel. Kod kupovine kabla vrlo je važno napomenuti da želite baš crossover kabel, jer postoji i naizgled potpuno identičan 'patch' kabel pomoću kojeg se ne može uspostaviti direktna veza između dvije mrežne kartice.

Kada ste sigurni da imate pravi mrežni kabel, spojite ga u mrežnu karticu na prijenosniku i na stolnom računalu. Nakon što spojite kabel u obje mrežne kartice, lampice koje se nalaze pored utora trebale bi početi svijetlili zelenim svjetlom. Ovdje završava 'hardverski' dio posla, a da bi dva računala bila spojena u funkcionalnu mrežu, treba još samo podesiti nekoliko postavki u Windowsima.

Mrežna kartica i crossover kabel

Pokrenite Windowse na stolnom računalu i iz Start izbornika otiđite u Settings->Network Connections, kliknite desnim gumbom miša na Local Area Connection i u opcijama koje se pojave izaberite Properties. Otvorit će se novi prozor iz kojeg se podešavaju postavke mrežne kartice i protokoli koji se koriste. Odaberite TCP/IP protokol i kliknite na Properties, nakon čega će se otvoriti novi prozor u kojem se podešavaju IP adrese. Kliknite na Use the following IP adress i polje IP Adress upišite adresu 192.168.0.1. Nakon toga kliknite mišem na polje za upisivanje Subnet mask, gdje bi se automatski trebalo upisati 255.255.255.0. (ukoliko se to ne dogodi, upišite 255.255.255.0 sami), Kliknite na OK u oba prozora, pričekajte par sekundi i završili ste konfiguriranje mreže na stolnom računalu. Na prijenosniku treba ponoviti istu proceduru s razlikom da se za IP adresu upisuje 192.168.0.2.

Podešavanje IP adrese

Podešavanje IP adresa možete napraviti i 'automatski' tako da pokrenete 'Network Setup Wizard' (Start->Settings->Netwotk Connections-> Network Setup Wizard) na oba računala. Premda je nešto kompliciranije, ručno podešavanje IP adresa ima svojih prednosti, a jedna od glavnih je lakše rješavanje eventualnih problema s funkcioniranjem mreže.

Kako biste mogli pristupati datotekama na drugim umreženim računalima, one se moraju nalaziti na 'shareanim' diskovima ili folderima. Ovo se radi tako da kliknete desnim klikom na disk ili folder koji želite podijeliti s drugim korisnicima mreže i u prozoru koji se otvori izaberete Sharing te stavite kvačicu Share this folder on network opciji. Ako želite, 'shareanom' folderu/disku možete dodijeliti i posebno ime preko kojeg će mu pristupati drugi korisnici mreže. Ukoliko želite dopustiti drugim korisnicima mreže mijenjanje i brisanje datoteka u 'shareanim' folderima/diskovima, stavite kvačicu i na opciju Allow network users to change my files.

Svi korisnici spojeni na mrežu moći će čitati i brisati podatke iz temp foldera

Pristupiti shareanim diskovima i folderima na mreži najlakše je preko My Network Places ikone s desktopa. Dvaput kliknite na My Network Places, zatim na Entire Network, pa Microsoft Windows Network. Nakon ovoga trebao bi se otvoriti prozor s popisom Workgrupova (radnih grupa) u kojima se nalaze računala u mreži. Ako prethodno ove postavke niste mijenjali, imati ćete samo ponuđen samo jedan Workgroup koji se upravo tako i zove. Dva puta kliknite na Workgroup i u njemu će se prikazati računala koja su spojena u mrežu (konkretno, u ovom slučaju prijenosnik i stolno računalo sa svim 'shareanim' diskovima i folderima. Kopiranje datoteka preko mreže potpuno je isto kao i kod kopiranja iz foldera u folder na jednom računalu.

03.02.2008. u 13:31 • 4 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Ožujak 2008 (2)
Veljača 2008 (1)
Siječanj 2008 (4)
Prosinac 2007 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne? web counter
web counter

Opis bloga

Upute i pomoć za korištenje računala i interneta

Linkovi

Tportal.hrthumbup


Što je brzo? a što puno formatiranje diska?

Kako vratiti izgubljene datoteke?

Kako particionirati hard disk?

Registracija i verifikacija pay pal računa.

Instalacija viste uz postojeći Windows XP

Što je to safe mode?

Overlocking računala.

Kako spojiti laptop i pc računalo.

Informatički riječnik.

Video upute za Instalaciju Windows XP